Connect with us

27 de ani de la introducerea monedei naționale a Republicii Moldova

Noutati

27 de ani de la introducerea monedei naționale a Republicii Moldova

Astăzi, se împlinesc 27 de ani de la introducerea monedei naţionale a Republicii Moldova.

Începând cu 29 noiembrie 1993, rublele sovietice şi cupoanele emise de Banca Națională a Moldovei (BNM) au fost schimbate în lei, transmite Știri.md cu referire la Zugo.md.

De la 2 decembrie 1993 orele 18:00, leul este considerat drept unicul mijloc de plată legal pe teritoriul Republicii Moldova.

Potrivit datelor Băncii Naţionale, pe 29 noiembrie 1993, un dolar valora trei lei şi 85 de bani.

În luna aprilie 1994 a fost emisă pentru prima dată bancnota cu valoarea nominală de cinci lei, iar o lună mai târziu au fost puse în circulaţie bancnotele de 10 lei şi 50 de lei.

În septembrie 1995 au apărut bancnotele de 100 şi de 200 de lei, abia peste patru ani, în 1999, au fost emise şi cele de 500 de lei.

Cea mai recentă bancnotă pusă în circulaţie este cea de 1000 de lei, tipărită în octombrie 2003.

Pe 27 septembrie 2010 BNM a pus în circulaţie noi bancnote de unu şi 20 de lei, care au aceleaşi dimensiuni, culori şi elemente de securitate, ca precedentele. Singura deosebire este semnătura guvernatorului.

Monedele moldoveneşti se bat la Monetăria Statului din România. (cu excepţia monezii de 50 de bani, versiunea 1997, cea aurie, din oţel cu alamă, care se bate în Cehia).

Cu cât mai mare este valoarea bancnotei, cu atât mai multe elemente de siguranță are. Pot fi verificate pe site-ul BNM.

Desenele de pe bancnotele leului moldovenesc sunt opera artistului plastic Gheorghe Vrabie. El a muncit la designul valutei naţionale în Imprimeria Băncii Naţionale Române de la Bucureşti, deoarece „condiţiile de la Chişinău erau improprii”.

Gheorghe Vrabie îşi aminteşte că, atunci cînd s-a decis că el va fi autorul monedei naţionale, a fost trimis la Bucureşti, spunându-i-se ca nici măcar soţia să nu ştie unde este el. „Am lucrat trei luni, la Bucureşti, cu santinela lângă mine, fără să ştie nimeni unde sunt, deoarece autorităţile aveau grijă să nu se scurgă informaţia”

Primii lei moldovenști, 1993:

A doua serie de lei tipărită, 1994 – prezent:

zugo.md

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

19 − 9 =

More in Noutati

To Top