Connect with us

ACC: Schimbarea bruscă a vremii influențează negativ sistemul de apă și canalizare

Noutati

ACC: Schimbarea bruscă a vremii influențează negativ sistemul de apă și canalizare

Schimbarea bruscă a timpului influențează negativ sistemul de apă şi canalizare.

O spun reprezentanții Apă Canal Chișinău, transmite Știri.md.

Potrivit instituției, sistemul public de alimentare cu apă şi de canalizare, gestionat de către S.A. ,,Apă-Canal Chişinău”, este un sistem învechit, uzura fiind de peste 70 %, iar majoritatea reţelelor de alimentare cu apă şi de canalizare, precum şi alte instalaţii sunt uzate complet. 

Într-un comunicat emis presei, ACC menționează că este vorba despre particularităţile fizice ale materialului din care sunt confecţionate conductele sistemului public de alimentare cu apă, mai ales cele puse în funcţiune în anii 1980+1990+2000.

Preponderent din oţel şi fontă cenuşie și reacţionează la schimbul de temperatură a solului, modificîndu-şi la nivel molecular structura, forma şi volumul. 

«Dat fiind faptul că temperatura apei în conducte este permanent constantă, iar cea a solului variază, tuburile nefiind termic izolate, locurile îmbinărilor tuburilor pot da fisuri,  provocînd avarieri şi scurgeri de apă. Totodată, acest fenomen este unul sezonier şi are loc mai mult în timpul rece al anului, precum și trecere între toamna-iarnă, iarnă-primăvară», se arată în comunicat.

Totodată instituția menționează că în fiece an, din mijloacele financiare ale întreprinderii se întreţin şi se menţin în stare de permanentă funcţionare sistemele de alimentare cu apă şi de canalizare fiind efectuate lucrări de reparaţie capitală.

De asemenea, lucrările de reabilitare a reţelelor de apă şi de canalizare şi a celorlalte obiective în cadrul Programului de Investiţii Prioritare, finanţat de BERD şi BEI vor produce schimbările mult dorite pentru sistemul municipal de alimentare cu apă şi de canalizare.

știri.md

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

17 − 1 =

More in Noutati

To Top