Connect with us

Alegeri în Adunarea Populară a Găgăuziei. Precizările ADEPT

Noutati

Alegeri în Adunarea Populară a Găgăuziei. Precizările ADEPT

În cel mult jumătate de an, în Adunarea Populară a Găgăuziei urmează să aibă loc alegeri.

Pentru informarea publicului larg despre scrutin, Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT a dezvoltat pagina alegeri.md și la acest compartiment, transmite Știri.md cu referire la IPN.

 Astfel, cei interesați pot găsi informații despre alegerile precedente în Adunarea Populară a Găgăuziei, structura legislativului regional, apartenența politică a deputaților din acest organ, dar și alte informații despre ei.

Într-o conferință de presă la IPN, Igor Boţan, director executiv ADEPT, a declarat că pe pagina alegeri.md, vizitatorii pot găsi informații despre alegerile în Adunarea Populară a Găgăuziei din anii 1995, 1999, 2003, 2008, 2012 și 2016. 

De exemplu, accesând rubrica ce se referă la cel mai recent scrutin, din 2016, publicului îi sunt prezentate rezultatele alegerilor, numărul candidaților înregistrați etc. De asemenea, este prezentată lista cu deputați și informații despre ei. Este vorba despre apartenența politică, numărul de mandate etc.

Igor Boțan a menționat că, după modelul platformei dedicate alegerilor în Adunarea Populară a Găgăuziei din 2016, vor fi lansate informații despre scrutinul care urmează să aibă loc în 2021. Potrivit lui, aceste alegeri urmează să aibă loc în perioada 20 ianuarie-20 aprilie. 

„Potrivit legislației electorale a Găgăuziei, alegerile au loc în cel mult trei luni de la expirarea mandatului actualei componențe a Adunării Populare. Acest lucru va avea loc pe 20 ianuarie. Atunci expiră mandatul, pe motiv că prima ședință a noii componențe a Adunării a avut loc acum patru ani, pe 20 ianuarie”, explică expertul.

Directorul ADEPT a spus că un aspect ține și de analiza profilului electoral al alegătorilor din Găgăuzia. Potrivit lui, acest lucru este important mai ales în contextul alegerilor parlamentare care au avut loc anul trecut, eventualelor alegerilor parlamentare anticipate etc. Analiza a scos în evidență un profil distinct al alegătorilor din UTA Găgăuzia.

Analiza rezultatelor alegerilor parlamentare, începând cu anul 1994 și până în 2019, arată că alegătorii din UTA Găgăuzia au susținut o anumită forță politică de nivel național, care pledează pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Eurasiatică. Este vorba despre Partidul Comuniștilor, iar începând cu anul 2014 – Partidul Socialiștilor. Același lucru, dar mai accentuat, s-a constat la ultimele două scrutine prezidențiale.

„Acum suntem în așteptarea procesului electoral pentru alegerea Adunării Populare din Găgăuzia. Vă invit să urmăriți desfășurarea proceselor electorale din Republica Moldova per ansamblu, și per ciclu electoral și modalitate de alegere a organelor elective din Republica Moldova”, a notat Igor Boțan.

Dezvoltarea, pe alegeri.md, a compartimentelor despre alegerea guvernatorului și Adunarea Populară din Găgăuzia are loc cu sprijinul Misiunii OSCE din Moldova.

ipn.md

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

16 + восемь =

More in Noutati

To Top