Connect with us

CALM cheamă mediul de afaceri la discuții despre plafonarea taxelor locale

Noutati

CALM cheamă mediul de afaceri la discuții despre plafonarea taxelor locale

Autoritățile publice locale nu sunt inamicii mediului de afaceri, dar cei mai de încredere parteneri. O spune directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Viorel Furdui.

El a chemat mediul de afaceri „să nu se dea la provocări de la persoane care urmăresc scopuri înguste” și a declarat disponibilitatea CALM de a se așeza cu mediul de afaceri la o masă rotundă și de a găsi soluții la toate problemele, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Potrivit lui, inițiativa Guvernului de a plafona taxele locale este o încercare de a dezbina relația dintre APL și mediul de afaceri. CALM cheamă Guvernul și Ministerul Finanțelor să stopeze acțiunile de dezbinare a relației administrațiilor locale cu mediul de afaceri.

Potrivit lui Viorel Furdui, plafonarea taxelor nu este susținută nici de asociațiile din domeniul agroindustrial din țară. Directorul CALM a citat dintr-un mesaj venit la adresa Congresului, semnat de mai multe entități agroindustriale, prin care acestea spun că nu susțin politica bugetar-fiscală pentru 2021.

CALM insistă pe faptul că plafonarea taxelor locale nu este în interesul general al mediului de afaceri, ci a unor grupuri obscure. CALM invită mediul de afaceri să analizeze plafoanele maxime și să vadă că acestea afectează în special mediul de afaceri mic și mijlocii.

Viorel Furdui a remarcat că zilele trecute a avut loc o masă rotundă cu participarea experților naționali și internaționali în domeniul finanțelor publice, economiei, din Moldova și România. Principala concluzie a acestei mese rotunde a fost că plafonarea taxelor locale în Moldova este prematură, iar majoritatea participanților au spus că nu e necesară. În acest sens, este necesară revizuirea întregului sistem de finanțe locale. În opinia lui Viorel Furdui, graba din prezent și argumentele statului trezesc semne de întrebare privind buna credință a inițiatorilor plafonării taxelor locale.

CALM a venit cu un apel către premier și ministrul finanțelor să analizeze situația, să organizeze discuții, să îndeplinească rolul de mediator al discuțiilor între APL și mediul de afaceri pentru a găsi soluții.

Să fie stopată adoptarea deciziei privind taxele locale și să se înceapă a discuta despre întregul sistem al finanțelor locale. A făcut un apel către Parlament să se implice în discuție și să evalueze impactul măsurii de plafonare a taxelor locale.

De asemenea, Ministerul Justiției să dea public opinia în priința constituționalității și compatibilității plafonării taxelor în raport cu decizia Curții Constituționale din 2014, prin care a declarat neconstituțională plafonarea taxelor locale.

ipn.md

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

4 + пятнадцать =

More in Noutati

To Top