Connect with us

Câte miliarde a împrumutat Ministerul Finanțelor prin plasarea VMS

Noutati

Câte miliarde a împrumutat Ministerul Finanțelor prin plasarea VMS

Ministerul Finanţelor a împrumutat puţin peste 5 mlrd. lei pe piaţa internă prin plasarea valorilor mobiliare de stat (VMS).

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta a anunţat premierul Ion Chicu, în ajun, la postul de televiziune «TV8», transmite Știri.md.

El a atras atenţia asupra atractivităţii resurselor împrumutate, rata dobânzii la care este în medie de 4,5%.

«Acest indicator financiar mărturiseşte despre o situaţie macroeconomică stabilă şi previzibilă în Moldova, care creează încredere în sistemul bancar şi moneda naţională», a spus Chicu.

Vorbind despre plasarea pe piaţă a VMS, el a menţionat că cele mai atractive sunt valorile mobiliare cu scadenţa de un an.

«Valorile mobiliare de stat cu scadenţă de un an, emise de Ministerul Finanţelor, reprezintă aproximativ 70% din volumul VMS plasate pe piaţa internă, deşi există şi plasamente cu scadenţe de doi, trei şi cinci ani», a spus premierul.

Referindu-se la executarea bugetului de stat pentru anul 2020, el a spus că deficitul acestuia se va ridica la aproximativ 10 mlrd. lei, ci nu la 17 mlrd. lei conform previziunilor din vară.

«Cred că indicatorul deficitului bugetar va fi la nivelul de 5% din PIB, ceea ce are legătură cu creşterea veniturilor bugetare, precum şi cheltuielile mai reduse ale fondurilor bugetare», a spus Chicu.

infotag.md

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

двадцать − пятнадцать =

More in Noutati

To Top