Connect with us

Circa 14.500 de persoane cu HIV sunt în Republica Moldova

Noutati

Circa 14.500 de persoane cu HIV sunt în Republica Moldova

Epidemia HIV în Republica Moldova este una concentrată, notează specialiștii.

Prevalenţa HIV în rândul populaţiei generale este de 0,2%, transmite Știri.md cu referire la IPN.

În grupurile cu risc sporit de infectare, precum consumatorii de drog intravenos sau bărbaţii care practică sexul cu alţi bărbaţi, prevalenţa HIV constituie 11,4 %.

În rândul deţinuţilor, care la fel este un grup cu risc sporit de infectare, prevalența este de 3,7%.

Datele au fost prezentate de Iurie Climaşevchi, coordonator al Programului Naţional de prevenire şi control a infecţiei HIV/SIDA şi infecţiilor cu transmitere sexuală, în cadrul unei mese rotunde organizată de Comisia parlamentară protecție socială, sănătate și familie, cu prilejul Zilei mondiale de luptă împotriva HIV/SIDA, care este marcată la 1 decembrie.

Potrivit lui Iurie Climaşevchi, scopul Programului este minimizarea consecinţelor epidemiei HIV şi a infecţiilor cu transmitere sexuală, în special, în grupurile cu risc sporit de infectare, precum şi scăderea mortalităţii asociate cu HIV. 

Acesta a punctat printre activităţile de prevenire, realizate în cadrul programului, monitorizarea în timp real a serviciilor de prevenire în grupurile cu risc sporit de infectare, prin intermediul sistemului informaţional, şi preluarea treptată de către CNAM a finanţării serviciilor de prevenire din sursele Fondului de Profilaxie.

Irina Barbâroş, şefă a Direcţiei Medicale a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, a precizat că în penitenciare se oferă servicii de informare, educare şi comunicare, consiliere şi testare HIV, tratament, îngrijire şi suport.

De asemenea, sunt implementate servicii de prevenire, diagnostic, tratament al tuberculozei, programe de schimb de seringi şi ace, distribuire de prezervative.

Toate acestea vin să reducă riscul de infectare cu HIV/SIDA sau alte infecţii cu transmitere sexuală.

Masa rotundă „Sustenabilitatea răspunsului național HIV prin prisma actelor normative și drepturile omului” a avut loc în cadrul campaniei naționale „E în puterea ta să oprești epidemia HIV”, prilejuite de Ziua Mondială de luptă împotriva HIV/SIDA. 

Estimativ, 14.500 de persoane trăiesc cu HIV în Republica Moldova. Numărul oficial este de 9.386 de persoane, conform situației la 1 ianuarie 2020.  6.690 de persoane se află în terapie antiretrovirală.

ipn.md

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

четырнадцать − шесть =

More in Noutati

To Top