Connect with us

Ex-ministră, despre 3.000 de lei pe donatorii de plasmă: Decizie ilegală

Noutati

Ex-ministră, despre 3.000 de lei pe donatorii de plasmă: Decizie ilegală

Intenția Guvernului de a remunera cu 3.000 de lei bărbații care au fost bolnavi de COVID și de o oferi motivații financiare pentru donarea de plasmă este ilegală.

O spune ex-ministra Sănătății, Ruxanda Glavan, transmite Știri.md.

Potrivit Ruxandei Glavan, autoritățile ar trebui să intensifice acțiunile de promovare a donării voluntare, dar nicidecum remunerarea financiară.

«Oricât de nobilă ar părea intenția, ea contravine Legii 241 privind donarea de sînge şi transfuzia sanguină, care prevede :

— donare voluntară de sînge sau componente sanguine – donare de sînge sau componente sanguine de către o persoană din proprie dorinţă fără să primească pentru aceasta plată nici sub formă de bani, nici sub o altă formă ce ar putea fi considerată substituent al banilor;

— art.4- Activitatea de donare de sînge, transfuzie sanguină şi a componentelor sanguine se efectuează în baza următoarelor principii:

b) libertatea donării – nici o persoană nu poate fi constrînsă sub nici o formă la donare de sînge şi componente sanguine;

d) donarea de sînge şi componente sanguine este voluntară şi neremunerată;

— art.9- Donarea de sînge şi componente sanguine este un act voluntar şi neremunerat

— Art11- (1) Prezenta lege garantează egalitatea în drepturi a donatorilor de sînge fără deosebire de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, opinie, apartenenţă politică, avere sau origine socială.

— Art 19. Răspunderea

(1) Încălcarea prezentei legi de către persoane fizice atrage răspundere disciplinară, materială, civilă, administrativă sau penală, după caz, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Dacă tot se caută soluții pentru stimularea donatorilor, ar fi de examinat extinderea garanțiilor sociale, intensificarea acțiunilor de promovare a donării voluntare, dar nicidecum remunerarea financiară, nici sub formă de bani, nici sub o altă formă ce ar putea fi considerată substituent al banilor!

Iar dacă tot sunt disponibile resurse la Guvern, tocmai câte 3.000 de lei de beneficiar, poate le orientați către ceea ce cetățenii demult așteaptă?

— revizuirea protocoalelor de tratament la domiciliu al bolnavilor de COVID;

— extinderea listei de medicamente compensate pentru a beneficia de tratament gratis;

—  acces la investigații în timpul tratamentului la domiciliu;

— medicamente și proceduri pentru reabilitarea post-COVID.

Guvernul nu poate aproba acte ce contravin legii. Nu puneți la bătaie potențialii donatori și organizatorii procesului. Donarea trebuie să rămână un act umanitar», a menționat Ruxanda Glavan.

Citește și: Măsuri anti-COVID: 3.000 de lei pentru cei care donează sânge bolnavilor

știri.md

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

восемь + 11 =

More in Noutati

To Top