Connect with us

Krasnoselski: Declarațiile autorităților moldovenești despre GOFR sunt politizate

Noutati

Krasnoselski: Declarațiile autorităților moldovenești despre GOFR sunt politizate

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a îndemnat autorităţile moldoveneşti «să se concentreze pe problemele de actualitate ale procesului de negociere şi să nu piardă timpul pe discuţii deliberate fără perspective cu privire la problema unui fel de «reformatare» a misiunii actuale de menţinere a păcii a Federaţiei Ruse în Transnistria».

Potrivit agenţiei Infotag, el a spus acest lucru într-un interviu pentru «Parlamentskaya Gazeta» din Rusia, comentând iniţiativele preşedintelui ales Maia Sandu din Moldova cu privire la necesitatea retragerii Grupului Operaţional al Forţelor Ruse (GOFR) din regiune, înlocuirea forţelor de menţinere a păcii ruseşti cu observatori civili OSCE, precum şi eliminarea muniţiilor şi armelor ruseşti din depozitele de la Cobasna, transmite Știri.md

Krasnoselski a subliniat că în Transnistria «GOFR se separă de contingentul de menţinere a păcii din Rusia».

«Acestea sunt componente interconectate direct. Militarii ruşi de la GOFR servesc în contingentul de menţinere a păcii pe bază de rotaţie. Aceştia sunt soldaţii ruşi care protejează pacea şi liniştea. Fiecare reprezentant al Moldovei în operaţiunea trilaterală de menţinere a păcii este conştient de acest lucru. Astfel, declaraţiile reprezentanţilor moldoveni de diferite ranguri despre GOFR sunt politizate. Astfel, Chişinăul încearcă să schimbe accentul de pe agenda reală a dialogului moldo-transnistrean», a spus el.

Potrivit lui, «pe fondul nepregătirii evidente a Moldovei pentru un dialog responsabil, îndemnurile de revizuire a formatului de menţinere a păcii este o încercare de a înlocui conceptele şi, în loc să abordeze în mod consecvent problemele din agenda de negocieri susţinută internaţional, de orientare socială şi umanitară, partea moldovenească pentru a suta oară, ridică problema artificială a «retragerii trupelor».

În ceea ce priveşte retragerea proprietăţii şi muniţiilor ruseşti, «încercările de a rezolva astfel de probleme delicate în cadrul retoricii publice şi fără o strânsă coordonare cu Federaţia Rusă şi Transnistria nu pot fi examinate în mod serios».

«Nu cred că declaraţiile zgomotoase, în concordanţă cu cerinţele politice ale fiecărui stat membru NATO de neutralizare a prezenţei militare ruse în Transnistria, vor facilita progresul în această problemă», a spus liderul de la Tiraspol, recomandând Chişinăului «să demonstreze mai multă responsabilitate şi atenţie, inclusiv la formularea poziţiei sale».

El a confirmat «deschiderea spre dialog cu orice conducere a Moldovei pentru a discuta relaţiile bilaterale şi o gamă largă de probleme în procesul de negociere».

infotag.md

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

один × пять =

More in Noutati

To Top