Connect with us

Mărimea primei de asigurare medicală în 2021 rămâne neschimbată

Noutati

Mărimea primei de asigurare medicală în 2021 rămâne neschimbată

În anul 2021, prima de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă, precum și cea în formă procentuală din salariu și din alte recompense vor rămâne neschimbate.

Prima în sumă fixă va constitui 4.056 de lei, iar în formă procentuală – 9%, achitată de către angajatori și angajați în cote egale a câte 4,5%, transmite Știri.md cu referire la IPN.

La achitarea primei în sumă fixă în primele trei luni ale anului vor fi aplicate reducerile de 50%, 60% și 75% din sumă, în funcție de categoriile de beneficiari. Proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul viitor a fost aprobat de Guvern în ședința din 30 noiembrie.

Veniturile prevăzute pentru anul viitor în fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală sunt în sumă de 11,1 miliarde lei, iar cheltuielile sunt estimate la 11,3 miliarde. 

Deficitul în sumă de 200 de milioane lei care va fi acoperit din contul soldului de mijloace bănești ce urmează să se formeze la finele anului 2020.

Pentru anul 2021 din bugetul de stat vor fi alocați 2,7 miliarde de lei pentru creșterea salariilor pentru personalul medical (cu 10% de la 1 aprilie 2020, cu 30% de la 1 septembrie 2020) și pentru acoperirea cheltuielilor pentru personalul antrenat în acordarea asistenței medicale persoanelor care întrunesc criteriile definiției de caz COVID-19.

15 milioane de lei sunt prevăzuți pentru dezvoltarea și modernizarea instituțiilor medicale. Urmează a fi procurate mai multe utilaje medicale performante,  implementate tehnologii medicale noi etc.

În cadrul proiectului Băncii Mondiale ,,Răspuns de urgență la COVID”, sistemului de sănătate i-a fost alocată suma de 31 de milioane de euro. 

Banii vor fi cheltuiți pentru achiziționarea dispozitivelor medicale, echipamente de protecție individuală, testelor, precum și reparația secțiilor de terapie intensivă și infecțioase. La fel, vor fi luate măsuri în vederea fortificării sistemului de sănătate la nivel național prin asigurarea instituțiilor cu dispozitive medicale. Programul este finanțat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, fiind în valoare de 40 de milioane de euro.

ipn.md

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

2 × пять =

More in Noutati

To Top