Connect with us

PAS: De Ziua României, Bolea a inclus în comisia juridică proiectul privind limba rusă

Noutati

PAS: De Ziua României, Bolea a inclus în comisia juridică proiectul privind limba rusă

Cele două proiecte controversate promovate de deputații socialiști, privind statutul limbii ruse în Republica Moldova și anularea legii antipropagandă, au fost introduse pe ordinea de zi a Comisiei parlamentare juridice.

Potrivit deputatului PAS Sergiu Litvinenco, ironia sorții e că s-a întâmplat tocmai de Ziua Națională a României, iar cel care a decis introducerea acestor subiecte, socialistul Vasile Bolea, este și cetățean român, transmite Știri.md cu referire la Cotidianul.md.

„Logică de socialist adevărat – azi, de ziua României, cetățeanul român Vasile Bolea a inclus în ședința Comisiei juridice proiectul de lege prin care limba româna își pierde de facto statutul de limba de stat, precum și proiectul de lege conform căruia emisiunile de propagandă rusești obțin dreptul de a fi difuzate neângrădit la televiziunile din țară”, a menționat Litvinenco.

Amintim că Vasile Bolea, alături de colegii săi Adrian Lebedinschi și Bogdan Țîrdea, au elaborat un proiect prin care limba rusă să obțină un statut oficial.

„Lege cu privire la statutul limbii ruse pe teritoriul Republicii Moldova”, este intitulat proiectul semnat de cei trei deputați socialiști, care odată votat, ar conferi un statut special limbii ruse.

Proiectul în cauză prevede ca „în relațiile cu autoritățile de stat, administrația publică, instituțiile publice, precum și cu întreprinderile și organizațiile situate pe teritoriul Republicii Moldova, limba comunicării verbale și scrise este limba de stat și/sau limba rusă în calitate de limbă de comunicare interetnică, la alegerea cetățeanului”.

Mai mult decât atât, la articolul 4, legea va obliga ca organele puterii de stat să traducă în limba rusă, la solicitare, documentele adoptate.

În plus, instituțiile de stat vor fi obligate să primească cererile și în limba rusă și să răspundă în limba în care a fost făcută solicitarea.

Tot ei sunt cei care au propus  modificări la Codul Audiovizualului, printre care revenirea la retransmiterea programelor TV ruse, dar și reducerea considerabilă a proporției de programe audiovizuale în limba română.

cotidianul.md

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

15 − шесть =

More in Noutati

To Top