Connect with us

Popșoi, despre reacția Kremlinului la declarația Maiei Sandu: Regretabil

Noutati

Popșoi, despre reacția Kremlinului la declarația Maiei Sandu: Regretabil

Prin reacția Kremlinului la declarațiile Maiei Sandu privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul R. Moldova, partea rusă a demonstrat că nu dorește cu adevărat soluționarea conflictului transnistrean.

Declarația aparține vicepreședintelui Parlamentului, Mihai Popșoi, transmite Știri.md cu referire la deschide.md.

„E regretabil că domnul Peskov încearcă să acrediteze ideea că orice schimbare a status quo-ului ar avea efecte nefaste. Această declarație ar întări suspiciunile că nu se dorește rezolvarea conflictului, ci menținerea situației actuale extrem de păguboase pentru toți cetățenii Republicii Moldova, atât de pe malul drept, cât și de pe malul stâng al Nistrului”, a scris Popșoi pe pagina sa de Facebook.

Popșoi reamintește că ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a promis anul trecut că Rusia va relua procesul de utilizare/distrugere a munițiilor de la Cobasna.

„E regretabil că angajamentul asumat de Federația Rusă la Summitul OSCE din 1999 din Istanbul nu este realizat nici peste 20 de ani.

E regretabil că unii comentatori și oficiali din Rusia au o abordare părtinitoare când vorbesc de interesele cetățenilor ruși din regiunea transnistreană a Republicii Moldova și uită despre năzuința cetățenilor ruși și vorbitorilor de limba rusă din Edineț, Bălți, Chișinău, Comrat, Cahul etc, care sunt mult mai numeroși decât cei din stânga Nistrului, și care își doresc reintegrarea țării”, mai afirmă Popșoi.

Parlamentarul subliniază că „acest status quo este un factor de instabilitate prin definiție și o sursă de corupție și contrabandă.

Acest status quo trebuie să evolueze pe cale pașnică spre o reglementare politică sustenabilă”.

„Federația Rusă are un loc important în acest proces.

Retragerea/distrugerea munițiilor și retragerea/dizolvarea Grupului Operativ (OGRV) a fost mereu și va rămâne poziția oficială a statului Republica Moldova pentru că este în interesul tuturor cetățenilor Republicii Moldova, pe lângă faptul că mai este și un angajament internațional al Federației Ruse.

Dezbaterile în presă la acest subiect sunt contraproductive.

Discuțiile și negocierile cu factorii de decizie din Federația Rusă sunt o cale mai eficace în acest sens”, a conchis deputatul.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, a comentat declarația președintelui ales al R. Moldova, Maia Sandu, cu privire la necesitatea retragerii GOTR-ului din Transnistria și reformatarea misiunii de pacificare în una civilă sub egida OSCE.

Peskov a declarat că a existat un „dialog mult mai constructiv” cu fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon.

Potrivit acestuia, Kremlinul se așteaptă că și noua conducere a R. Moldova va avea o mare necesitate „de o abordare mai echilibrată în contextul relațiilor bilaterale”.

Vezi și:

Retragerea trupelor ruse: Sandu, precizări după declarațiile Kremlinului

deschide.md

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

четырнадцать + девять =

More in Noutati

To Top