Connect with us

Proiectul care ar facilita angajarea străinilor a stârnit controverse

Noutati

Proiectul care ar facilita angajarea străinilor a stârnit controverse

Un proiect de lege care ar facilita angajarea străinilor în Republica Moldova a stârnit mai multe controverse în Parlament.

Autorii spun că necesitatea proiectului este dictată de lipsa forței calificate de muncă în țară, transmite Știri.md cu referire la jurnaltv.md.

Unii parlamentari au pus însă la îndoială adevăratul scop al proiectului, care a fost aprobat în prima lectură.

Se întâmplă în timp ce cel mai recent studiu arată că fiecare al șaselea moldovean intenționează să părăsească Republica Moldova în următoarea jumătate de an.

Gheorghe Bălan, secretar de stat MAI: «Proiectul respectiv este elaborat la propunerea mediului de afaceri din țară în scopul eficientizării, optimizării procedurii de acordare a dreptului de șdere în scop de muncă pentru lucrătorii emigranți pentru acoperirea deficitului forței de muncă.»

Nicolae Pascaru, deputat PSRM: «Trebuie de atras atenția ca să nu scăpăm acest proces de sub control, pentru că sunt țări și mai sărace ca Republica Moldova, să nu ne întâmpinăm cu mulioanele sau sute sau zeci de mii de oameni veniți din capătul lumii. Ar fi bine să vină din țările civilizate.»

Arina Spătaru, deputat Platforma DA: «Am senzația că ceva nu merge, pe de o parte noi avem 56 la sută din populație care nu este încadrată în câmpul muncii și pe de altă partă dumneavoastră vorbiți cât de importantă este lipsa acestei forțe de muncă și de fapt noi aducem oameni din străinătate.»

Gheorghe Bălan, secretar de stat MAI: «Nu toți cei care fac paret din acele 58 de procente sunt specialiști înalți calificați sau ar putea acoperi acele necesități pe diferite domenii.»

Dan Perciun, deputat PAS: «Obscur încercați să permiteți aducerea străinilor care o să fie plătiți nu cu salariul mediu pe economie, dar inclusiv salariul minim. Spuneți foarte clar vrem să pemitem business-ului mare din regiuni mai sărace ale lumii și să le plătească cu o sută de euro pe lună, asta este esența acestui proiect.»

Gheorghe Bălan, secretar de stat MAI: «Nu se propune salariul minim pe economie, dar salariul mediu pe ramura de activitate.»

După aproape o oră de dezbateri, proiectul a fost votat în prima lectură.

Între timp, aproape 18% dintre moldoveni declară că intenționează să plece la muncă peste hotare în următoarele șase luni.

Datele se regăsesc în cercetarea socio-economică privind migrația din țara noastră, realizată de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, împreună cu CBX-AXA.

Intenția de plecare este similară cu cea de anul trecut, când din Republica Moldova au plecat peste 36 de mii de oameni. 

Dintre toate categoriile de vârstă, tinerii din zonele rurale au cea mai mare dorință de a migra.

Astfel 36,5% dintre ei spun că vor să părăsească Republica Moldova în următoarele șase luni.

jurnaltv.md

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

четыре − один =

More in Noutati

To Top