Connect with us

Proprietarul elicopterelor: Procuratura distruge machetele. Reacții oficiale

Noutati

Proprietarul elicopterelor: Procuratura distruge machetele. Reacții oficiale

Inventatorul și omul de afaceri Iurie Ceban a publicat o scrisoare deschisă în care se arată nemulțumit că Procuratura a plasat machetele de elicoptere pe care el le-a construit manual într-un spațiu deschis.

Machetele ruginesc și se deteriorează, transmite Știri.md cu referire la deschide.md.

„Domnule Procuror general, în vara anului 2020, în apogeul pandemiei COVID-19, publicul era entuziasmat de știri, care nu aveau analog în istoria Republicii Moldova independentă.

Procuratura a declarat Republica Moldova o țară care a câștigat dezindustrializarea, punându-se în rând alături de cele mai mari economii din lume — s-a dovedit că în Moldova se produc elicoptere”, se arată în scrisoarea deschisă a lui Iurie Ceban.

Inventatorul amintește de concluziile făcute de șeful delegației Uniunii Europene în Moldova, domnul Peter Michalko din 25 februarie 2018, precum și concluziile Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei din 26 februarie 2018, potrivit cărora:

1. În Moldova, există o practică larg răspândită de abuz de putere din partea angajaților procuraturii pentru a atinge obiective personale, corupte,

2. Arestul este utilizat în Moldova ca mijloc de presiune și șantaj al cetățenilor.

Iurie Ceban învinuiește organele de urmărire penală că i-au distrus machetele la care el a lucrat ani în șir și că tărăgănează o decizie în cazul acestor machete de elicoptere.

Conctat de Deschide.MD, purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, Emil Gaitur a declarat că de fapt, machetele carcaselor de elicoptere se află într-un loc sigur și nu sunt deteriorate.

Totodată, ancheta nu poate evolua pentru că nu există o expertiză a Autorității Aeronautice Civile, expertiză care urmează să fie efectuată.

Contactată de Dechide.MD, responsabila de relații cu presa de la Autoritatea Aeronautică Civilă, Irina Bodilică, a declarat că o asemenea expertiză a fost expediată Procuraturii acum 2 săptămâni.

„Specialiștii AAC s-au expus pe subiectul expertizei și au oferit un răspuns Procuraturii.

Aceștia au depistat obiecte construite artizanal, asemănătoare cu unele componente ale aparatelor de zbor, și anume elicoptere, dar și obiecte asamblate deja, precum: carcase, roți, elice, organe de comandă, indicatoare, care sunt componente de aeronavă produse în serie și utilizate în forma lor inițială.

Menționăm, că până în prezent în adresa Autorității nu a parvenit nici o solicitare de certificare a acestei activități din partea nici unei Organizații, Întreprinderi sau Instituții de proiectare în domeniul respectiv”, a declarat Irina Bodilică.

deschide.md

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

девять − четыре =

More in Noutati

To Top