Connect with us

Sandu: Conflictul transnistrean e subiect dificil, dar soluționabil

Noutati

Sandu: Conflictul transnistrean e subiect dificil, dar soluționabil

Preşedintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, consideră că subiectul conflictului transnistrean este «dificil, dar soluţionabil».

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta ea a anunţat într-un interviu pentru «RBC», subliniind că «unii oameni obţin sume enorme din acest conflict, câştigând pe tot felul de scheme din sectorul energetic, pe contrabandă», transmite Știri.md.

Potrivit ei, «nu există probleme între locuitorii ambelor maluri ale Nistrului, oamenii circulă unul la celălalt».

«Acest conflict nu se află la nivelul oamenilor, ci la nivelul elitelor. Şi există proiecte care încearcă să apropie oamenii unii de alţii. Singurul lucru despre care oamenii vorbesc pe malul drept este despre schemele de corupţie, despre faptul că plătesc mai mult pentru electricitate decât ar trebui. Şi apoi începe toată această conversaţie: cine va plăti datoria uriaşă a Transnistriei pentru gaz?», a spus Sandu, menţionând că aceasta a ajuns la $7,5 mlrd.

Întrebată, dacă un astfel de mod de soluţionare a contradicţiilor ca în Nagorno-Karabah este acceptabil pentru Moldova, ea a reamintit despre existenţa «principiilor foarte importante pentru soluţionarea conflictului transnistrean».

«Unul dintre aceste principii, pe care şi partea rusă îl susţine, este că soluţionarea conflictului trebuie să provină din respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

Un alt principiu foarte important este că soluţionarea trebuie să fie exclusiv paşnică. Adică, trebuie să găsim aceste metode diplomatice exclusiv paşnice.

Nu există nicio ameninţare şi nicio condiţie prealabilă pentru reluarea ostilităţilor. Şi acest lucru distinge acest conflict de alte conflicte din spaţiul post-sovietic.

În cazul nostru, nu există contradicţii etnice sau religioase. Şi dacă vorbim despre vorbitorii de limbă rusă, atunci la Chişinău există o populaţie mult mai mare de vorbitori de limbă rusă decât în toată Transnistria», a spus preşedintele ales.

Ea a negat zvonurile despre intenţia de a închide posturile de televiziune în limba rusă şi a confirmat că a început să vorbească mai mult în această limbă.

«Pentru că mi-am dat seama că este mai bine să vorbesc eu direct cu populaţia vorbitoare de limbă rusă, decât ca aceasta să afle multe lucruri despre mine de la Igor Dodon şi ceilalţi tovarăşi ai săi.

Aproximativ 25% din populaţia din ţara noastră este vorbitoare de limbă rusă. Şi mă bucur foarte mult că oamenii pentru care limba rusă este limba lor maternă au votat şi pentru noi la aceste alegeri.

Adică am reuşit să evadăm parţial din diviziunea geopolitică. Şi vrem cu adevărat să unim oamenii în jurul unui singur obiectiv comun – să construim un stat normal pentru oamenii cinstiţi», consideră Sandu.

infotag.md

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

13 − 1 =

More in Noutati

To Top