Connect with us

Șef de la Institutul de Urgențe: Noi o să avem încă multe valuri de COVID

Noutati

Șef de la Institutul de Urgențe: Noi o să avem încă multe valuri de COVID

Institutul de Medicină Urgentă nu trebuia transformat în spital pentru pacienții cu COVID. Autoritățile au greșit făcând acest lucru. Cel puțin asta declară șeful Secției morfopatologie din cadrul instituției, Ilie Țiple.

Într-un interviu realizat de report.md, Ilie Țiple explică faptul că Institutul trebuia protejat, deoarece există persoane care au nevoie de intervenții chirurgicale, însă transformarea lui în spital cu profil COVID a dus la infectarea multor lucrători medicali, transmite Știri.md.

„S-a greșit din start. Institutul de Urgențe nu trebuia transformat în spital pentru pacienții cu COVID. Trebuia păstrat doar pentru spitalizarea pacienților care au nevoie de intervenții chirurgicale. Un spital de o așa valoare trebuia protejat. Blocul patru este bloc roșu, destinat pacienților cu COVID. Infectarea colegilor noștri din clinică a fost masivă. Mulți au trecut prin coșmar, inclusiv chirurgi de valoare”, a spus acesta, potrivit sursei citate.

Ilie Țiple mai spune că numărul cazurilor medico-legale s-a micșorat, iar cazurile de patologii somatice sunt în stadii avansate, deoarece pacienții nu se adresează la timp, acest lucru fiind foarte grav.

„Oamenii nu au acces la medicină și ajung la spital doar în cazuri de urgență. La Institutul de Urgență acum sunt doar pacienți cu boli în fază terminală. Pacienții care se infectează și ajung la spital au și patologia somatică gravă, adică, între timp, cât el nu s-a adresat la medic, boala lui a avansat foarte mult. 

Când sunt internați cu COVID, pacienții ajung într-o stare gravă, sunt într-o fază depășită a maladiei de care sufereau. Dacă ar fi ajuns la timp la medic, ar fi fost operați cu o lună, două sau trei înainte să se întâmple tragedia, situația ar fi fost cu totul alta. Pe de o parte, COVID-ul atacă foarte dur organismul în felul lui, și pe alta — mai sunt și complicațiile apărute din cauză că pacientul nu a beneficiat la timp de asistență medicală și boala a avansat”, a explicat Țiple.

Tot în cadrul reportajului Țiple a venit și cu un mesaj pentru cei care neagă COVID-ul și nu se protejează, nu poartă mască.

„Unii din cunoscuții mei, care la început luau în zeflemea virusul, vorbesc cu totul altfel acum, după ce au trecut prin COVID și, unii, prin Reanimare. Mulți își dau seama că trebuie să se protejeze abia după ce trec prin asta. Aud mulți tineri care spun: „Ei, noi suntem tineri, nu pățim nimic”. 

Văzând atâția oameni iresponsabili, mă doare sufletul. Știind ce se întâmplă în fiecare zi la spital, în camera frigorifică din subsolul secției noastre, când văd atâția oameni fără mască — mă înspăimânt. Da, tinerii pot face formă ușoară, dar ei transmit virusul părinților, buneilor, altor persoane cu care intră în contact. Din păcate, oameni care ar mai fi avut zile și ar mai fi trăit, pleacă. Mor. Nu înțeleg de ce oamenii sunt iresponsabili. 

Nu înțeleg cum o persoană care gândește ar putea să nege ceva atât de real și periculos. Este grav! Este foarte grav! Noi o să avem încă multe valuri de COVID, cifrele pe care le avem și le analizăm nu ne mint. Este greșit că nu sunt instituite măsuri mai dure. Pe de altă parte înțeleg că nu putem distruge economia, pentru că o să murim de foame. Totuși, în măsura posibilităților, trebuie de făcut ceva. Unii chiar demonstrativ stau fără mască și tușesc. De mai multă responsabilitate este nevoie. Nu putem închide oamenii, dar ei trebuie să fie responsabili”, a conchis Ilie Țiple.

deschide.md

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

пять × четыре =

More in Noutati

To Top