Connect with us

Stoltenberg anunţă că l-a invitat pe Biden la un summit NATO

Noutati

Stoltenberg anunţă că l-a invitat pe Biden la un summit NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat luni că i-a propus preşedintelui ales al Statelor Unite, Joe Biden, organizarea unei reuniuni la vârf a Alianţei la Bruxelles în ianuarie 2021.

‘L-am invitat pe Joe Biden să participe la un summit al NATO la începutul anului viitor, la o dată ce rămâne de stabilit, pentru a discuta subiecte importante, în special decizii de luat cu privire la menţinerea sau retragerea misiunii Alianţei în Afganistan’, a anunţat Stoltenberg într-o conferinţă de presă, transmite Știri.md cu referire la Agerpres.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a decis să reducă efectivele americane ale misiunii Resolute Support a NATO în Afganistan, care numără în prezent 11.000 de militari, dintre care mai mult de jumătate nu sunt americani, a precizat Stoltenberg.

‘Misiunea va continua în pofida retragerii forţelor americane, care reduce prezenţa americană în Afganistan, dar vor trebui luate decizii dificile în 2021 dacă talibanii nu îşi vor respecta angajamentele’, a insistat secretarul general al NATO.

‘Nu avem nicio garanţie că negocierile de pace vor reuşi şi nu vom fi confruntaţi cu o dilemă.

Fie Alianţa părăseşte Afganistanul şi ţara riscă să devină un nou sanctuar pentru teroriştii care desfăşoară operaţiuni contra noastră, fie NATO rămâne, cu o nouă misiune, dar va fi confruntată cu riscul de lupte’, a explicat el.

Adaptarea NATO la noul mediu de securitate mondial, întărirea militară a Rusiei, ascensiunea Chinei, tensiunile între aliaţi sunt tot atâtea subiecte de abordat între liderii Alianţei la un viitor summit, a adăugat Jens Stoltenberg.

‘Joe Biden este un mare partizan al NATO.

El cunoaşte bine Alianţa, iar acesta este un lucru bun pentru noi’, a subliniat Stoltenberg, într-o aluzie la dificultăţile întâmpinate în timpul preşedinţiei lui Donald Trump.

agerpres.ro

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

четыре + шесть =

More in Noutati

To Top