Connect with us

Un tricolor lung de 102 metri a fost întins la Chișinău de Ziua României

Noutati

Un tricolor lung de 102 metri a fost întins la Chișinău de Ziua României

Unioniștii au organizat la Chișinău, pe 1 decembrie, un marș în cadrul căruia au întins un tricolor cu o lungime de 102 metri – simbol al celor 102 ani de la Marea Unire din 1918.

Participanții la marș au pornit din fața Liceului Teoretic Român-Francez „Gheorghe Asachi”, s-au deplasat prin centrul capitalei și au mers pe Aleea Clasicilor, la bustul poetului Mihai Eminescu, iar apoi la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Deputata Maria Ciobanu a declarat că, acum 102 ani, la Alba Iulia, poporul român înfăptuia un deziderat al istoriei – Marea Unirea.

Își împlinea pentru vecie idealul său național, care a luminat jertfa multor generații de luptători pentru liberate.

Istoria cheamă la fapte. „1 decembrie 1918 ne mai spune despre fermitatea, înțelepciunea, cinstea și asumarea momentului istoric de către factorii decizionali în istorie, despre patriotismul autentic, despre civismul fără compromisuri degradante, dar cu înțelege și deschidere”, a notat parlamentara.

Liderul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, a declarat că 1 decembrie a fost, este și va rămâne clipa astrală, momentul de vârf al istoriei noastre.

„Noi avem datoria, ducând acest tricolor, să ne ducem de fapt crucea, destinul, soarta înainte. Aceasta pentru ca generație după generație să aducă omagiul cuvenit și firesc unirii”, a spus Dorin Chirtoacă.

Potrivit lui, întinderea acestui tricolor este o tradiție, iar în fiecare an să fie adăugat câte un metru.

„Frați români, ziua de azi este deja istorie. Astăzi am avut încă o lecție de adevăr istoric și geografic. Așa să ne ajute Dumnezeu să ne reunim cu țara-mamă”, a menționat directorul Liceului Teoretic Român-Francez „Gheorghe Asachi”, Boris Volosatîi.

Președintele Asociației „UNIREA-ODIP”, Vlad Bilețchi, susține că ziua de 1 decembrie are o semnificație simbolică foarte importantă pentru românii din toate colțurile lumii.

„Este o zi în care, în urmă cu 102 ani, s-a înfăptuit năzuința seculară a românilor, cea de unificare și consolidare a statului unitar român”, a notat Vlad Bilețchi.

1 decembrie marchează Ziua Națională a României și 102 ani de la Marea Unire, din 1918, la Alba Iulia.

ipn.md

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

1 + пять =

More in Noutati

To Top