Connect with us

Vârsta de pensionare pentru judecători va crește începând cu 1 iulie 2021

Noutati

Vârsta de pensionare pentru judecători va crește începând cu 1 iulie 2021

Vârsta de pensionare pentru judecători va crește treptat începând cu 1 iulie 2021.

Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat astăzi de Comisia juridică, numiri și imunități, transmite Știri.md.

Proiectul prevede majorarea graduală a vârstei de pensionare pentru judecători, atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

Astfel, începând cu 1 iulie 2021, pentru judecători se stabilește vârsta de pensionare de 50 de ani și 6 luni, care va crește gradual până la 63 de ani. În fiecare an vârsta de pensionare se va majora cu 6 luni.

Tot începând cu 1 iulie anul viitor, pentru judecători se stabilește vechimea în muncă generală de cel puţin 20 de ani şi 6 luni și vechimea în muncă în funcția de judecător de cel puțin 13 ani, necesare obținerii dreptului la pensie. În fiecare an ulterior, vechimea în muncă generală și vechimea în muncă în funcție de judecător se majorează cu 6 luni, până la atingerea vechimii în muncă generale de 34 de ani și vechimii în muncă în funcție de judecător de 15 ani.

Potrivit prevederilor proiectului, cuantumul pensiei va fi egal cu 55% din salariul mediu lunar. Pentru fiecare an complet de muncă peste vechimea de muncă generală, cuantumul se va majora cu 3%. De asemenea, cuantumul pensiei nu va putea depăși 80% din salariul mediu lunar.

Pentru lectura a doua, cele două inițiative legislative la acest subiect, una  aparținând deputaților Fracțiunii PAS, Dan Perciun și Radu Marian și alta – a Guvernului, vor fi comasate, de bază fiind proiectul de lege venit de la Guvern.

Proiectul de lege urmează să fie discutat în lectura a doua în ședința plenară a Parlamentului.  

știri.md

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

19 + двенадцать =

More in Noutati

To Top