Connect with us

Zinaida Julea își sărbătorește ziua de naștere. Câți ani împlinește artista

Noutati

Zinaida Julea își sărbătorește ziua de naștere. Câți ani împlinește artista

Cunoscuta cântăreață de muzică populară, Zinaida Julea, Artistă a Poporului, își sărbătorește cea dea 69 aniversare.

Zinaida Julea s-a născut la 2 decembrie 1951 în satul Hârbovăț, raionul Anenii Noi, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.  

A studiat la Școala medie de muzică „Ștefan Neaga» (1973-1977) cu Vladimir Achimov (dirijat coral) și la Institutul de Arte (1988-1993) din Chișinău cu Vasile Stratulat (regie manifestări culturale).

Dragostea pentru muzică i-a fost transmisă de părinți, care aveau de asemenea voci foarte bune. Mama interpretei a cântat în corul bisericesc. La vârsta de 17 ani, Zinaida Julea este invitată de către maestrul Serghei Lunchevici în calitate de solistă în Orchestra de muzică populară „Fluieraș” a Filarmonicii din Chişinău (astăzi, Filarmonica Națională „S. Lunchevici»), unde a activat până în 1991. Cu această formație a efectuat mai multe turnee peste hotare, cutreierând aproape toate continentele.

La „Fluieraș”, vedeta l-a cunoscut pe clarinetistul Simion Brânzilă, cel care ulterior avea să-i devină soț și cu care are împreună o fiică, pe Zinuța. Din păcate, Simion Brânzilă moare când fiica interpretei împlinește un an și opt luni. Fiica vedetei de muzica populară Zinaida Julea, Zâna, a ales și ea muzica drept mod de a se realiza în viață. În prezent este profesoară la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice.

Timp de câțiva ani, Zinaida Julea este angajată a Orchestrei de muzica populară „Mugurel”, dirijată de Ion Dascăl. Apoi evoluează în cadrul mai multor spectacole cu Orchestra de muzică populară „Lăutarii”, dirijată de maestrul Nicolae Botgros. În prezent, Zinaida Julea este solistă a Orchestrei municipale condusă de frații Vasile și Vitalie Advahov, cu care va lansa un nou cântec de Revelion.

În 1976 i s-a conferit titlul de Artistă Emerită, iar în 1985 — cel de Artistă a Poporului. În 1993 a fost distinsă cu medalia „Meritul Civic” și în 1997 cu Ordinul Republicii.

Zinaida Julea a cântat în ansamblu cu Nicolae Sulac, Serghei Lunchevici, Victor Copacinschi, Ion Dascăl, Tamara Ciobanu, Gheorghe Eşanu, Alexei Botoşanu, Petre Zaharia, Simion Brânzilă ş.a. A înregistrat  câteva albume muzicale: ”Pentru inima oricui”, ”Pe ulița satului”, ”Lume, nu mă judeca” ș.a.. O stradă din satul ei natal îi poartă numele.

moldpres.md

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

десять − девять =

More in Noutati

To Top